Volonterski kamp Udruge “Zvono”


08.05.2018.

Od kolovoza protekle godine Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju “Zvono” provodi projekt „Šalji dalje“. Projekt je usmjeren razvoju volonterstva na području tri slavonske županije: Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske. Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a predviđeno trajanje mu je 24 mjeseca. Jedna od aktivnosti u sklopu projekta „Šalji dalje“ je i organizacija volonterskih kampova kao inovativan način uključivanja ranjivih skupina u život lokalne zajednice u cilju razvoja inovativnih pristupa podrške ranjivim skupinama društva u procesu njihove integracije i uvođenja novih volonterskih praksi s ciljem poticanja aktivizma kod mladih.
“Prvi u nizu od ukupno sedam volonterskih kampova koji će se organizirati na području tri županije tijekom trajanja projekta održan je u Belišću u rehabilitacijskom kampu udruge Zvono, Citadeli i u Stambenoj zajednici Udruge “Zvono” od 23. do 27. travnja 2018. Na kampu je sudjelovalo 14 sudionika, od toga 10 sudionika činili su mladi, osobe s invaliditetom i njihovi vršnjaci, te četiri koordinatora volontera zaposlenih na projektu „Šalji dalje“. Kroz pet dana trajanja kampa, sudionici su u prijepodnevnim satima sudjelovali u aktivnostima u eko vrtu – sadnji povrća, okopavanju biljaka, uređenju vrta, dvorišta i okućnice, branju ljekovitog i začinskog bilja, dok su u poslijepodnevnom terminu sudjelovali na kreativnim radionicama izrade nakita od drvenih perlica, oslikavanju majica, igrama za koncentraciju i pamćenje, sportskim aktivnostima te glazbenim radionicama. U pauzama između rada u vrtu i kreativnih radionica, sudionici su samostalno pripremali ručak za sve sudionike”, pojasnila je voditeljica projekta Tena Anić.
“Idejom volonterskih kampova u ruralnim područjima željeli smo potaknuti razvoj socijalne kohezije i međusobnog razumijevanja osoba s invaliditetom i njihovih vršnjaka i smatramo da je prvi volonterski kamp u Belišću prošao vrlo uspješno, te da smo jedan korak bliže ostvarenju zadanih ciljeva”, poručuje Anić.

PODIJELI!