Očuvanje stabla platane


01.03.2021.

U utorak 16. veljače, grad Valpovo su posjetili dvojica djelatnika Hrvatskog šumarskog instituta iz Jastrebarskog, Zavoda za genetiku, oplemenjivanje šumskog drveća i sjemenarstvo. U sklopu suradnje s Gradom Valpovom koja je započela 2020. godine, a s ciljem očuvanja genofonda znamenitog i starog stabla platane koja krasi Perivoj grada uz stoljetni dvorac, uzete su plemke sa stabla platane. Ovo predstavlja drugi korak projekta, nakon što su već pripremljene i uzgojene sadnice platane u plasteniku Hrvatskog šumarskog instituta koje će poslužiti kao podloga na koju će se cijepiti uzete plemke stoljetnog stabla.

Dalje su slijedile aktivnosti kalemljenje ili kloniranje znamenitog stabla na taj način da su plemke spojene s uzgojenim podlogama platane. O napretku stabala mladih „valpovačkih platana“, koje su genski identične staroj platani u gradskom Perivoju, kroz naredni period će s Instituta izvještavati putem foto i tekstualnog materijala. Završetkom projekta iste će stići u grad Valpovo gdje će svi zainteresirani moći dobiti svoj primjerak te ga negdje zasaditi i brinuti se o njemu.

Na ovaj način smo očuvali i osigurali gene znamenitog i prekrasnog stabla stoljetne platane za sva vremena i omogućili budućim naraštajima da uživaju u prirodnim ljepotama našeg kraja.

Izvor: grad Valpovo

PODIJELI!